Monday, September 14, 2015

Hang Tunggu Kami Mai.. Penang...

 
Ziarah Singkat Ke Penang 10 & 11 September 2015
 
 
Panorama indah dari atas bukit Balik Pulau
 
Kami bergerak dari Sitiawan sekitar jam 6 petang dan tiba di Teluk Kumbar jam 9.15 malam. Ini adalah pengalaman pertama kami menggunakan Jambatan baru iaitu Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah yang menghubungkan Batu Kawan di Tanah Besar dan Batu Maung di pulau. Jarak sejauh 24 kilometre ini menjadikan jambatan ini adalah yang terpanjang di  Malaysia dan Asia Tenggara Sumber: https://ms.wikipedia.org/wiki/Jambatan_Sultan_Abdul_Halim_Muadzam_Shah

 Sebaik tiba di rumah sepupu di Teluk Kumbar, kami disajikan dengan nasi kadar dan kari kepala ikan, atas permintaan Abah. Keesokkan harinya kam dihidangkan roti canai dan nasi dagang yang dimasak sendiri oleh anak saudara Abah yang telah lama bermastautin di sana.


Keadaan di Batu Maung dan Teluk Kumbar semakin berubah. Banyak kondominium dan rumah tiga tingkat berharga sekitar RM700 ribu dan 1 juta di jual di kawasan ini. Kebanyakan rumah-rumah kayu lama dan deretan kedai-kedai lama telah diruntuhkan dan telah dibangunkan. Begitu lah pesat nya pembangunan di sini. 
 
Kami sempat ke Balik Pulau melalui jalan baru yang telah siap beberapa tahun lepas. Jalan dari Teluk Kumbar ke Balik Pulau menggunakan tiga atau 4 lorong. Kini untuk sampai ke Balik Pulau hanya mengambil masa kurang dari 10 minit dari Teluk Kumbar. Panorama yang indah dari atas bukit serta kiri kanan lereng bukit masih terdapat pokok durian dan buah pala.
 
Masa kecik-kecik dulu dok makan asam katuk ni..
 MRSM Balik Pulau adalah tempat nostalgia bagi saya kerana pernah belajar di sini selama dua tahun pada tahun 1991-1992. Kami hanya lalu di hadapan sekolah untuk mengimbau kenangan kerana kesuntukan masa. Destinasi seterusnya adalah pekan Balik Pulau. Tidak sah kalau ke Penang tanpa jeruk Pak Ali... Tidak jauh dari terminal bas yang sebaris dengan Restoran KFC terdapat sebuah kedai Jeruk Pak Ali..Sempat la kami beli sedikit buah tangan untuk saudara-mara di sini.Kuah Rojak yang ada 3 variasi rasa - manis, pedas dan original


Rahsia Memikat Hati Bakal Mertua

Pantun Pak Ali
Makan tengahari kami disajikan pula dengan mee udang yang dimasak sendiri oleh sepupu saya, Kak Long Jah. Udangnya amat besar. Biasanya Teluk Kumbar dan Teluk Tempoyak amat popular dengan Mee Udang.
 

Famili foto dengan tuan rumah
Sekitar jam 5 petang kami bergerak pulang ke Bentong. Sepanjang perjalanan, keadaan jerebu berlaku di seluruh tempat. 
Keadaan yang berjerebu
Perjalanan pulang terpaksa ditangguhkan selama sejam di R& R Tapah kerana saya mengalami alahan kerana makan udang. Sakit kepala yang amat sangat, pitam, muntah, sakit perut,badan seram sejuk dan gatal-gatal. Alhamdulillah, akhirnya kami sampai di Bentong jam 11 malam.
 
Jambatan kedua
 


No comments:

Post a Comment